Zielona zupa, wersja letnia


Krysia bardzo lubi zielone zupy. Oto jej sezonowa wersja szparagowo-cukiniowo-pietruszkowa.











Zajęcia towarzyszące: wyławianie szparagowych główek. Świetna zabawa, szkoda że na około 3 minuty:)

 
Gotowe zupsko z olejem z ostropestu oraz...

...zajadane z dodatkiem młodego ziemniaczka.


Przepis:
pęczek zielonych szparagów, 1 cebula, 2 małe młode pietruszki, pół niedużej cukinii, olej kokosowy

Cebulę zeszklić na łyżce oleju kokosowego, dodać około 1 l wody, posolić, zagotować, dodać pokrojone szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek i główek, końcówki oddać kozom, główki zachować, dodać obraną i pokrojoną cukinię, pokrojoną pietruszkę, gotować do miękkości, zmiksować, dodać szparagowe główki, pogotować jeszcze chwilę i gotowe! Podawać z kroplą dobrego oleju i/lub młodym ziemniakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz